4. Seviye süresi geçmemiş MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ile Mesleki Eğitim Merkezine (Çıraklık Eğitim Merkezi) başvurunuzu yaptıktan sonra yapılacak denklik işlemi sınavı sonucu belge aldığınız meslek ile ilgili “Teorik e-Sınav” ve “Uygulama” Sınavına” girerek “Ustalık Belgesi” alabilirsiniz.
3. Seviye süresi geçmemiş MYK Mesleki Eğitim Merkezine başvurunuzu yaptıktan sonra yapılacak denklik işlemi sonucu belge aldığınız meslek ile ilgili “Teorik e-Sınav” ve “Uygulama Sınavına” girerek “Kalfalık Belgesi” alabilirsiniz.
4. Meslek öğrenenler bu yeterliliklerini Mesleki Yeterlilik Belgesi seviye 4 alarak kanıtlamaları durumunda ustalık sınavlarına girişte gerekli olan beş yıl (1800 gün) sigortalı çalışma şartı aranmamaktadır. Bu alanda gerekli eğitimi almış ya da herhangi bir şekilde kendini yetiştirmiş kişiler bu fırsatı değerlendirebilirler.
MYK Belgesi ile Kalfalık/Ustalık Denklik ve Sınavları İçin Gerekli Belgeler:
Elektronik ve Elektrikli Ürünler Servisçisi seviye 4 belgesini Çözüm Belgelendirmeden alabilirsiniz. Ustalık Belgesi alabileceğiniz meslekler ya da birimler şunlardır:
16UY0264-4/B1 Soğutucuların Servis İşlemleri (Buzdolabı)
16UY0264-4/B2 Temizleyici ve Yıkayıcıların Servis İşlemleri (çamaşır Makinesi)
16UY0264-4/B3 Isıtıcı ve Pişiricilerin Servis İşlemleri (Fırın)
16UY0264-4/B4 Küçük Ev Aletleri ve Kişisel Bakım Cihazlarının Servis İşlemleri (Saç kurutma, su ısıtıcı, ütü vb)
16UY0264-4/B5 Klimaların Servis İşlemleri (klimalar)
Doğal Gaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli Seviye 4
Çözüm Belgelendirme kuruluşumuz MYK tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluş olup mesleki yeterlilik belgesi süreçleri hakkında bilgi almak için iletişim adresimizden bize ulaşabilirsiniz.
A1 İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Koruma, Kalite, İş Organizasyonu ve Mesleki Gelişim
A2 Çağrı Yönetme Faaliyetleri
Çoktan Seçmeli Sorularla Sınav (T1): A1 yeterlilik birimine yönelik olarak teorik sınav, Ek A1-2’de yer alan Bilgiler Kontrol Listesine göre gerçekleştirilir. Teorik değerlendirme için adaylara en az yirmi beş (25) soruluk, beş (5) seçenekli, çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde olan sorularla düzenlenmiş yazılı sınav uygulanmalıdır. Bu sınavda boş bırakılan veya yanlış cevaplandırılmış sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz. Sınavda adaylara her soru için ortalama bir buçuk (1,5) dakika zaman verilir. T1 sınavında soruların en az %70’ine doğru yanıt veren aday başarılı sayılır.
A2 yeterlilik birimine yönelik olarak teorik sınav, Ek A2-2’de yer alan Bilgiler Kontrol Listesine göre gerçekleştirilir. Teorik değerlendirme için adaylara en az yirmi beş (25) soruluk, beş (5) seçenekli, çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde olan sorularla düzenlenmiş yazılı sınav uygulanmalıdır. Bu sınavda boş bırakılan veya yanlış cevaplandırılmış sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz. Sınavda adaylara her soru için ortalama bir buçuk (1,5) dakika zaman verilir. T1 sınavında soruların en az %70’ine doğru yanıt veren aday başarılı sayılır. S
Uygulama/Pratik Sınav
Bilgi İçeriği Çağrı Uygulaması (P1): Adayın hazırlanan senaryo üzerinden çağrı cevaplaması beklenir. Senaryo içeriği, gelen çağrıda karşı tarafın bilgi talebinde bulunduğu veya giden çağrıda bilgi talebine cevap verildiği şeklinde hazırlanmalıdır. Uygulama süresi en az 10 dakika olmak üzere senaryo içeriğine göre belirlenir. Senaryo içeriği asgari uygulama süresi ile uyumlu bir kapsamda tasarlanmalıdır. Performansa dayalı sınav gerçek veya gerçeğine uygun olarak düzenlenmiş çalışma ortamında gerçekleştirilir. Adayın performansı, Ek A2-2’de yer alan Beceriler ve Yetkinlikler kontrol listesine göre gerçekleştirilir. Adayın, performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari %70 başarı göstermesi gerekir. Şikâyet İçeriği Çağrı Uygulaması (P2): Adayın hazırlanan senaryo üzerinden çağrı cevaplaması beklenir. Senaryo içeriği gelen çağrıda karşı tarafın bir konuda şikâyetinin karşılandığı veya giden çağrıda şikâyet sürecine ilişkin bilgi iletildiği çağrı şeklinde hazırlanmalıdır. Uygulama süresi en az 10 dakika olmak üzere senaryo içeriğine göre belirlenir. Senaryo içeriği asgari uygulama süresi ile uyumlu bir kapsamda tasarlanmalıdır. Performansa dayalı sınav gerçek veya gerçeğine uygun olarak düzenlenmiş çalışma ortamında gerçekleştirilir. Adayın performansı, Ek A2-2’de yer alan Beceriler ve Yetkinlikler kontrol listesine göre gerçekleştirilir. Adayın, performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari %70 başarı göstermesi gerekir Satış İçeriği Çağrı Uygulaması (P3): Adayın hazırlanan senaryo üzerinden çağrı cevaplaması beklenir. Senaryo içeriği giden veya gelen çağrıda karşı tarafa bir ürün ya da hizmet satışının gerçekleştirildiği şeklinde hazırlanmalıdır. Uygulama süresi en az 10 dakika olmak üzere senaryo içeriğine göre belirlenir. Senaryo içeriği asgari uygulama süresi ile uyumlu bir kapsamda tasarlanmalıdır. Performansa dayalı sınav gerçek veya gerçeğine uygun olarak düzenlenmiş çalışma ortamında gerçekleştirilir. Adayın performansı, Ek A2- 2’de yer alan Beceriler ve Yetkinlikler kontrol listesine göre gerçekleştirilir. Adayın, performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari %70 başarı göstermesi gerekir.
Soru 1:Bireysel başvurular ve tek nokta başvuruları kapsamında adayların sınav ücretlerini kimler ödeyebilir?
Cevap: Bireysel teşvik başvurularında adayların sınav ücretinin sınavdan önce ödenmiş olması, adayın sınavda başarılı olması ve aday adına fatura kesilmesi kaydıyla sınav ücret iadesi adaya ait bir bir banka hesabına ilişkin IBAN numarasına yapılır. Tek nokta başvurusunda ise adayın sınav ücreti diğer koşullar sağlanmak şartıyla adayın işvereni, adayın ya da adayın işvereninin üyesi olduğu sendika, dernek, vakıf vb. sivil toplum kuruluşları ile meslek kuruluşları tarafından ödenebilir.
Soru 2: Genelgenin A) Genel Kurallar bölümünün altıncı maddesinde “Herhangi bir üretici, ürettiği ürünlerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi meslek erbapları tarafından uygulanmasını istemesi halinde sosyal sorumluluk projeleri kapsamında bu meslekleri icra eden ve belge sahibi olmak isteyen kişiler adına “Tek Nokta Başvurusu” yapabilir.” İfadesi kapsamında tek nokta başvurularının yapılabilmesi için nasıl bir yol izlenmesi gerekmektedir?
Cevap: Bu hüküm kapsamında üretici firmalar kendi ürettikleri ürünlerin ilgili meslekleri icra eden MYK belgeli meslek erbapları tarafından kullanılmasını istemesi halinde sosyal sorumluluk projesi kapsamında sınava katılan adaylar için tek nokta başvurusunda bulunabilecektir. Ancak ilgili tek nokta başvurusunun işleme alınabilmesi Kurumumuzun ön onayına tabidir. Bu kapsamda sınavlar gerçekleştirilmeden Konuya ilişkin olarak üretici firma ve YBK arasında imzalanan protokolün, Protokol imzalanan firmanın üretici firma olduğuna dair kanıtların, (firmanın tedarikçi olmadığı kendi ürettiği ürünleri sattığının açıkça belirtilmesi) Anlaşmanın duyurulacağı web sitesinin/sayfasının yayına alınmamış linkinin ve ilgili sayfanın ekran görüntüsünün, Resmi yazı ekinde Kurumumuza (Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığına hitaben ) iletilmesi ve onay alınması gerekmektedir. Onay alındığı taktirde YBK üretici firmanın başvurusunu alabilecek ve tek nokta kapsamında adayların sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürütebilecektir
Soru 3: Sınav ve Belge ücretlerinin makbuz karşılığı elden ödenmesi mümkün müdür? Ödemeler kredi kartı, çek veya senetle yapılabilir mi? Taksitle ödeme mümkün müdür? Cevap: Teşvik başvuruları kapsamında sınav ve belge ücretlerine ilişkin tüm ödemelerin banka aracılığıyla tek seferde yapılması gerekmektedir. Ödeme banka üzerinden yapılmadığı takdirde teşvik ödemesi yapılmayacaktır. Çek, senet, vb. yöntemler kabul edilmemektedir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sıkça Sorulan Sorular ın tamamını inceleyip, indirebilirsiniz.
Soru 4: Mesleki Yeterlilik Belgemi Nasıl Yenileyebilirim.
Cevap:MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ GÖZETİM VE BELGE YENİLEME FAALİYETLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
BELGE YENİLEME
12UY0010-3 Çelik Kaynakçısı (Seviye 3)
a) Belge geçerlilik süresi 3 yıl olanlar için; 3 yıl sürenin sonunda belge sahibi yeniden sınava girerek belgelendirilir.
b) Belge geçerlilik süresi 2 yıl olanlar için, son 6 aya ait yapmış olduğu 2 adet kaynak numunesine radyografik veya ultrasonik veya tahribatlı testlerden biri uygulanır. Kaynaklar hatasız veya tespit edilen hata kabul kriterleri içerisinde yer alıyorsa belge geçerlilik süresi 2 yıl daha uzatılır.
11UY0033-3 Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı (Seviye 3)
Belge geçerlilik süresi olan 3 yıl sonunda belge sahibi yeniden sınava girerek belgelendirilir.
15UY0203-4/01 Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi
15UY0204-5/01 Çağrı Merkezi Takım Lideri
11UY0032-4/02 Doğal Gaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli
16UY0264-4/00 Elektronik ve Elektrikli Ürünler Servisçisi
11UY0013-3/03 Endüstriyel Boru Montajcısı
10UY0002-3/03 Makine Bakımcı
10UY0002-4/03 Makine Bakımcı
12UY0105-3/01 Makine Montajcısı
12UY0105-4/01 Makine Montajcısı
12UY0083-3/02 Metal Kesimci
12UY0086-3/02 Metal Levha İşleme Tezgâh İşçisi
12UY0087-4/02 Metal Levha İşleme Tezgâh Operatörü
12UY0085-3/01 Metal Sac İşlemeci
12UY0085-4/01 Metal Sac İşlemeci
17UY0328-3/00 Servis Aracı Şoförü
Yukarıdaki mesleklerde belge yenileme aşağıdaki kurallara göre uygulanır.
Beş (5) yıllık geçerlilik süresinin sonunda belge sahibinin performansı aşağıda tanımlanan yöntemlerden en az biri kullanılarak değerlendirmeye tabi tutulur;
a) 5 yıl belge geçerlilik süresi içerisinde toplamda en az iki yıl veya son altı ay boyunca ilgili alanda çalıştığını gösteren kayıtları (hizmet dökümü, referans yazısı/mektubu, sözleşme, fatura, portfolyo, vb.) sunmak,
b) Yeterlilik kapsamında yer alan yeterlilik birimleri için tanımlanan uygulama sınavlarına katılmak. Değerlendirme sonucu olumlu olan adayların belge geçerlilik süreleri 5 yıl daha uzatılır.
Belge yenileme başvurusu
MADDE 6- (1) Belge yenileme başvuruları mevcut belgeyi düzenlemiş olan Kuruluşa veya belgenin kapsadığı ulusal yeterlilik birimlerinin tamamında en az bir yıl süresince sınav ve belgelendirme faaliyetleri yürütmüş olan farklı bir Kuruluşa yapılır.
KURULUŞUMUZ TÜM MESLEKLERDE BELGE YENİLEMEYE YETKİLİDİR.
Belge yenilemeye hak kazanan başvuru sahibi söz konusu masraf karşılığını belge yenileme kararını veren Kuruluşun banka hesabına yatırır.
GEÇİCİ MADDE 1- Belgesinin geçerliliğinin bitiş tarihi 1 Ekim 2023 – 1 Ekim 2024 arasında olan belge sahipleri için belge yenileme başvuru dönemi, belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinden altı ay önce başlar ve belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinden altı ay sonra sona erer. Bu kişilerin belge yenilemelerinde, belge yenileme karar tarihi mevcut belgenin geçerlilik bitiş tarihinden sonra ise yeni belgenin düzenlenme tarihi ilgili ulusal yeterlilikte aksi belirtilmediği takdirde belge yenileme karar tarihidir.
İş hayatında kaliteyi arttırmak için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yapılan çalışmalar ve ilerlemeler sayesinde ülkemizde 1.5 milyon kişi mesleki yeterlilik belgesi sahibi oldu.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 40 meslek için yeterlilik belgesi zorunluluğu getirdi. Meslekler arasında elektrik tesisatçısı, elektrik ve doğal gaz sayaç sökme-takma elemanları, çimento üretim elemanı, tıbbi atık toplayıcısı, mermer doğal taş ocakçısı ve yer altı hazırlık işçisi de yer alıyor.
Yeni eklenen 40 meslekle birlikte, “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” sınıfta olup Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna sahip meslek sayısı 183’e yükseldi.
Buna göre 40 meslekte, Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar 10 Nisan 2022’den itibaren çalışamayacak.
Mesleki Yeterlilik Belge zorunluluğu 2015 yılından bu yana uygulanıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, belge zorunluluğu sayesinde “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” sınıftaki mesleklerde iş kazalarının yüzde 25 azaldığını savunuyor.
Belge zorunluluğunda, sınav ve belgelendirme ücretleri, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor. Bu kapsamda, bugüne kadar 1 milyon 200 bin belgeli çalışan için fondan 1 milyar 120 milyon 574 bin lira ödeme yapıldı.
MYK, Nisan 2021 itibarıyla 1 milyon 366 bini belge zorunluluğu bulunan mesleklerdekiler olmak üzere 1 milyon 575 bin çalışana Mesleki Yeterlilik Belgesi verdi.
Belge zorunluluğu getirilen 40 meslek ve belge seviyeleri şöyle:
Bir Makine Montajcısı (Seviye 4) genel olarak şu görevleri üstlenir:
Teknik çizim ve talimatlara uygun olarak makine ve ekipmanların parçalarını monte etmek,
Mekanik bağlantıları (civata, somun, perçin, kaynak vb.) doğru ve güvenli şekilde yapmak,
Gerekli ayar, kalibrasyon ve test işlemlerini gerçekleştirerek sistemin çalışabilirliğini sağlamak,
Montaj sırasında karşılaşılan problemleri tanımlayıp çözüm üretmek,
İş sağlığı ve güvenliği (İSG) kurallarına uygun şekilde çalışmak,
Kullanılan malzeme ve ekipmanların bakımını ve korunmasını sağlamak,
Montaj sonrası gerekli dökümantasyon ve raporlamayı yapmak.
Sahip Olması Gereken Yetenekler ve Bilgiler
Makine Montajcısı Seviye 4, hem teknik bilgiye hem de el becerisine sahip olmalıdır. Sahip olması gereken bazı önemli yetkinlikler şunlardır:
Teknik Resim Okuma: Mekanik çizimleri ve montaj şemalarını doğru yorumlayabilmek,
Mekanik Bilgi: Temel mekanik ve makine bilgisine hakim olmak,
El Becerisi ve Dikkat: Küçük parçaların montajında dikkatli ve özenli çalışabilmek,
Problem Çözme Yeteneği: Montaj sırasında ortaya çıkan sorunlara hızlı çözümler üretebilmek,
İSG Bilinci: Güvenlik standartlarına tam uyum sağlamak ve çalışma alanında riskleri önceden tespit edebilmek.
Hangi Sektörlerde Çalışırlar?
Makine Montajcısı Seviye 4 çalışanlar, başta sanayi ve üretim olmak üzere birçok sektörde istihdam edilir. Özellikle:
Otomotiv sanayii
Beyaz eşya üretimi
Savunma sanayi
Makine imalatı
Gıda ve ambalaj makineleri sektörü
Endüstriyel tesis montajı ve bakımı
gibi alanlarda aktif olarak görev alırlar.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Alınır?
Makine Montajcısı Seviye 4 olarak çalışabilmek için Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmak büyük önem taşır. Bu belge, kişinin mesleki bilgi, beceri ve yetkinliklerinin ulusal standartlara uygun olduğunu gösterir.
Çözüm Belgelendirme, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluştur. Makine Montajcısı Seviye 4 Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen adaylar, Çözüm Belgelendirme’nin sunduğu sınav ve belgelendirme süreçlerinden yararlanabilir.
Çözüm Belgelendirme ile aldığınız Makine Montajcısı Seviye 4 Mesleki Yeterlilik Belgesi, hem kariyerinizde yeni kapılar açar hem de iş güvenliğine ve kalite standartlarına uyumlu bir şekilde çalışmanıza destek olur.
Belgelendirme Süreci Nasıl İşler?
Makine Montajcısı Seviye 4 Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için aşağıdaki adımlar takip edilir:
Başvuru: Aday, Çözüm Belgelendirme üzerinden başvurusunu yapar.
Evrak Kontrolü: Başvuru sırasında gerekli evraklar incelenir ve adayın sınava katılımı onaylanır.
Teorik Sınav: Aday, mesleki bilgi düzeyini ölçen yazılı bir sınava tabi tutulur.
Performans Sınavı: Aday, uygulamalı sınavda gerçek veya gerçeğe yakın bir montaj işlemini başarıyla gerçekleştirmelidir.
Değerlendirme: Sınav sonuçları, yetkilendirilmiş değerlendiriciler tarafından objektif kriterlere göre değerlendirilir.
Belgelendirme: Başarılı olan adaylara MYK onaylı Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir.
Belge 5 yıl süreyle geçerlidir ve süre sonunda yenileme işlemleri yapılabilir.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
1. Belge almak zorunlu mu? Evet. Özellikle Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşler kapsamında çalışanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunludur. Belgesiz çalışanlara hem işverene hem de çalışana cezai yaptırımlar uygulanabilir.
2. Sınavdan kalırsam tekrar başvurabilir miyim? Evet. İlk girişte başarılı olamayan adaylar, belirli bir süre içinde tekrar sınava girebilirler.
3. Sınavlar nerede yapılıyor? Çözüm Belgelendirme’nin yetkilendirilmiş sınav merkezlerinde veya anlaşmalı kurumların tesislerinde yapılmaktadır.
4. Belge ücretini devlet karşılıyor mu? Evet. MYK teşvikleri kapsamında belge almaya hak kazanan adayların belge ve sınav ücretleri belirli şartlar dahilinde devlet tarafından karşılanabilir.
5. Belgeyi aldıktan sonra hangi sektörlerde çalışabilirim? Otomotiv, beyaz eşya, savunma sanayi, makine imalatı, gıda makineleri üretimi ve endüstriyel montaj sektörlerinde çalışabilirsiniz.
Hemen Başvurun!
Siz de kariyerinizde bir adım öne geçmek ve sektördeki yerinizi güçlendirmek istiyorsanız, hemen başvurun! Çözüm Belgelendirme güvencesiyle, Makine Montajcısı Seviye 4 Mesleki Yeterlilik Belgenizi alarak, uzmanlığınızı resmi olarak belgeleyin.
Unutmayın! Belgeli çalışanlar, iş güvenliğinde öncelikli tercih edilir, kariyerlerinde daha hızlı ilerler.
MESLEK TANITIMI Makine Montajcısı (Seviye 4); iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini uygulayarak, çevre koruma ve kalite gereklilikleri ve üretime ilişkin dokümanlara uygun olarak, çalışma yerini düzenleyen, gerekli takım ve aparatlar ile montajı yapılacak ünite ve parçaları hazırlayan, makineyi oluşturan ünite ve parçaları iş emirlerine ve montaj talimatlarına göre birleştiren, montaj işlemlerinde tespit edilen hata ve uygunsuzlukları gideren, ölçü ve ayar aletleri ile test eden ve sonuçları raporlayan kişidir. Makine Montajcısı (Seviye 4), montaj süreci içerisinde yürütülen tüm faaliyetlerin doğru, zamanında ve öngörülen kalite seviyesinde yapılmasından, birlikte çalıştığı kişilerin iş sağlığı ve güvenliği ilkelerine uygun çalışmasından ve koordinasyonundan ve kullandığı araç gereçlerin bakımından ve verimli kullanılmasından sorumludur.
. Çalışma Ortamı ve Koşulları Makine Montajcısı (Seviye 4) genellikle ayakta çalışır. Çalışma ortamının olumsuz koşulları arasında, soğuk-sıcak, gaz, toz, yağlı ortam, zorlamalı vücut pozisyonları, rahatsız edici seviyede ses yer almaktadır. Mesleğin icrası esnasında iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini gerektiren kaza ve yaralanma riskleri bulunmaktadır. Mesleğe yönelik olarak ortaya çıkabilecek risklerle kaynağında mücadele edilir ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyularak bu riskler bertaraf edilebilir. Risklerin tamamen ortadan kaldırılamadığı durumlarda ise işveren tarafından sağlanan uygun kişisel koruyucu donanım kullanılarak çalışılır.
Programının Amacı :
Bu yeterlilik Makine Montajcısı (Seviye 4) mesleğinin eğitim almış ve nitelik kazandırılmış kişiler tarafından yürütülmesi ve çalışmalarda kalitenin artırılması için;
Eğitim sistemine, sınav ve belgelendirme kuruluşlarına referans ve kaynak oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır. Adayların sahip olması gereken nitelikleri, bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlamak,
Adayların, geçerli ve güvenilir bir belge ile mesleki yeterliliğini kanıtlamasına olanak vermek, Makine Montajcısı Mesleki Yeterlilik Belgesi yeterliliğini kanıtlamasına olanak vermek,
Eğitim sistemine, sınav ve belgelendirme kuruluşlarına referans ve kaynak oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır.
Yeterliliğe Kaynaklık Eden Standart: 12UMS0221-4 Makine Montajcısı (Seviye 4) Ulusal Meslek Standardı
Zorunlu Birimler:
12UY0105-4/A1: İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre ve Kalite Yeterlilik Birimi 12UY0105-4/A2: İş Organizasyonu ve Montaj Ön Hazırlığı Yeterlilik Birimi 12UY0105-4/A3: Makine Montajı Yeterlilik Birimi
Teorik Sınavlar:
Çoktan Seçmeli Sınav: A1 birimine yönelik teorik sınav Ek A1-2’de yer alan “Bilgiler” kontrol listesine göre gerçekleştirilir. Teorik sınavda adaylara en az 20 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav uygulanmalıdır. Çoktan seçmeli sorularla düzenlenmiş sınavda yanlış cevaplandırılan sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz. Sınavda adaylara her soru için ortalama bir dakika zaman verilir. Yazılı sınavda soruların en az % 60’ına doğru yanıt veren aday başarılı sayılır. Sınav soruları, bu birimde teorik sınav ile ölçülmesi öngörülen tüm bilgi ifadelerini (Ek A1-2) ölçmelidir.
Performans Sınavı:
(P1) A2 birimine yönelik performansa dayalı sınav Ek A2-2’de yer alan “Beceriler ve Yetkinlikler” kontrol listesine göre gerçekleştirilir. Beceri ve yetkinlikler kontrol listesinde aday tarafından başarılması zorunlu kritik adımlar belirlenir. Adayın, performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari % 80 başarı göstermesi gerekir. Performansa dayalı sınav gerçek veya gerçeğine uygun olarak düzenlenmiş çalışma ortamında gerçekleştirilir. Beceri ve yetkinlik ifadelerinin (Ek A2-2) tamamı performansa dayalı sınav ile ölçülmelidir.
Belge Yenileme:
5 yıllık geçerlilik süresinin sonunda belge sahibinin performansı, aşağıda tanımlanan yöntemlerden en az biri kullanılarak değerlendirmeye tabi tutulur; a) 5 yıl belge geçerlilik süresi süresi içerisinde toplamda en az iki yıl veya son altı ay boyunca ilgili alanda çalıştığını gösteren kayıtları (hizmet dökümü, referans yazısı/mektubu, sözleşme, fatura, portfolyo, vb.), sunmak. Yeterlilik kapsamında yer alan yeterlilik birimleri için tanımlanan performansa dayalı sınavlardan (P1) başarılı olmak. Bu şartlardan en az birini yerine getiren adayların belge geçerlilik süreleri 5 yıl daha uzatılır.
Sınav Ücreti : Belge ücretlerine www.cozumbelgelendirme.com.tr internet adresinden ulaşılabilir. Sınav ücreti; Çözüm Eğitim Öğretim Yayıncılık Danışmanlık Bilişim İletişim Ltd. Şti. Türkiye İş Bankası Seyranbağları Şubesine (İBAN: TR02 0006 4000 0014 2920 4453 68) yatırılmalıdır.
Başarısız olan adaylara ilave bir sınav hakkı daha tanınır.
Şikâyet ve İtiraz hakkında ayrıntılı bilgilendirmeye; www.cozumbelgelendirme.com.tr web adresi üzerinden ulaşabilirsiniz. İtirazlar için zaman aşımı süresi 15 gündür.
Çözüm Belgelendirme Makine Montajcısı seviye 4 yeterliliğinde TÜRKAK ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiştir.
Mesleki Yeterlilik Sınavları Çözüm belgelendirme tarafından tüm Türkiye’de yapılmaktadır. Ayrıca, Türkçe dışındaki bir dilde sınava girmek isteyen adaya yeminli tercüman hizmeti sağlanmaktadır. İlgli dilde yeminli tercüman bulundurularak tüm dillerde sınav yapılmaktadır. Mesleki Yeterlilik Belgeleri çalışanların tercihine göre Türkçe-İngilizce, Türkçe-Almanca, Türkçe-Fransızca, Türkçe-İspanyolca, Türkçe-Rusya ve Türkçe- Arapça olarak düzenlenebilmektedir. Mesleki Yeterlilik Belgesi Basılan Dillerle ilgili Bakan Açıklaması
4.Seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ile Şişli Mesleki Eğitim Merkezine başvurunuzu yaptıktan sonra yapılacak denklik işlemi sonucu belge aldığınız meslek ile ilgili sadece “Uygulama Sınavına” girerek “Ustalık Belgesi” alabilirsiniz.
Makine montajcılığı, endüstriyel üretim süreçlerinde kritik bir rol oynamaktadır. Modern sanayi, yüksek teknoloji ürünleri ve üretim sistemlerinin karmaşıklığı ile birlikte, bu alandaki uzmanlığın ve yetkinliğin önemi giderek artmıştır. Makine montajcısı seviye 4 belgelendirme süreci, bu profesyonellerin yeterliliklerini belirlemek ve geliştirmek amacıyla tasarlanmıştır. Bu makalede, makine montajcısı seviye 4 için mesleki yeterlilik belgesi hakkında kapsamlı bir inceleme sunulacak, belgelendirme süreci, gerekli yetkinlikler ve mesleki gelişim fırsatları ele alınacaktır.
Mesleki Yeterlilik Belgesinin Önemi
Mesleki yeterlilik belgesi, bireylerin belirli bir mesleki alandaki bilgi, beceri ve yetkinliklerini belgelendiren resmi bir dokümandır. Özellikle makine montajcılığı gibi teknik alanlarda, bu belge mesleki standartların sağlanması açısından hayati öneme sahiptir. İşverenler, çalışanlarının yeterliliklerini belgeleyerek güvenilir bir iş gücü oluşturabilirler. Ayrıca, bu belge, çalışanlar için kariyer gelişiminde avantaj sağlar, iş bulma olanaklarını artırır ve mesleki alandaki rekabet gücünü yükseltir.
Günümüzde birçok sektörde, iş gücü kalitesinin artırılması için mesleki yeterlilik belgelerinin önemi giderek artmaktadır. Bu belgeye sahip olan bireyler, teknolojik değişimlere daha hızlı adapte olabilme yeteneğine sahip oldukları için sektörlerinde daha değerli bir konuma gelirler. Özetle, mesleki yeterlilik belgesi; bireylerin profesyonel kariyerlerinde ilerlemeleri ve sektördeki gelişmelere uyum sağlamaları açısından kritik bir unsurdur.
Mesleki Bilgi, Beceriler ve Yetkinlikler
Makine montajcısı olarak çalışmak isteyen bireylerin sahip olması gereken mesleki bilgi, beceri ve yetkinlikler oldukça çeşitlidir. Bu bilgiler genellikle teknik çizim okuma, montaj süreçleri, makine parçalarının tanınması ve ekipman kullanımı gibi konuları içerir. Bunun yanı sıra, güvenlik standartları ve kalite kontrol süreçlerine dair bilgi sahibi olmak da son derece önemlidir. Bu bilgiler, montaj işlemlerinin doğru ve güvenli bir şekilde yürütülmesi için gereklidir.
Beceri açısından ise, pratik uygulamalarda ustalık ve mekanik bilgi, başarılı bir makine montajcısının sahip olması gereken temel özelliklerdir. Ayrıca, problem çözme yeteneği, iletişim becerileri ve takım çalışmasına yatkınlık da oldukça önemlidir. Tüm bu faktörler, bir bireyin mesleki yeterlilik belgesini alabilmesi için gerekli olan yetkinliklerin bir parçasını oluşturmaktadır. Bu nedenle, makine montajcılarının sürekli eğitim alması ve kendilerini geliştirmeleri beklenmektedir.
Çözüm Belgelendirme
Çözüm belgelendirme, makine montajcılarının seviye 4 belgelendirmesi için önemli bir süreçtir. Bu süreç, bireylerin yeterliliklerinin objektif ölçütlere göre değerlendirilmesini sağlar. Belgelendirme işlemleri, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştirilir. Türkiye’de mesleki yeterlilik belgelendirme süreci, çeşitli kurumlar tarafından yürütülmektedir ve bu süreçte güvenilirlik en önemli faktörlerden biridir.
TÜRKAK Akreditasyonu
TÜRKAK, Türk Akreditasyon Kurumu, mesleki yeterlilik belgelendirme süreçlerinde akreditasyon sağlar. Akreditasyon, bir belgelendirme kuruluşunun belirli standartlara ve kalite kriterlerine uygunluğunu gösterir. TÜRKAK tarafından akredite edilen kuruluşlar, mesleki yeterlilik belgelerinin geçerliliğini artırır ve bu belgelerin uluslararası düzeyde tanınmasını sağlar. Bu da, belgelendirme sürecinin kalitesini ve güvenilirliğini artırır.
MYK Yetkilendirmesi
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), Türkiye’de mesleki yeterlilik belgelendirme süreçlerini düzenleyen ve yürütmekte olan bir kurumdur. MYK, meslek standartlarının belirlenmesinden ve bu standartlara uygun eğitim programlarının geliştirilmesinden sorumludur. Ayrıca, bireylerin mesleki yeterliliklerini değerlendiren ve belge veren kuruluşları yetkilendirir. MYK’nın yetkilendirdiği kuruluşlar, mesleki yeterlilik belgelerinin geçerliliği ve kalitesi açısından önemli bir rol oynamaktadır.
Makine Montajcısı Seviye 4 Belgelendirme Süreci
Makine montajcısı seviye 4 belgelendirme süreci, belirli aşamalardan oluşmaktadır. Bu aşamalar, başvuru süreci, eğitim, sınav ve değerlendirme gibi önemli adımları içerir. Sürecin her aşaması, katılımcıların mesleki yeterliliklerini doğru bir şekilde ölçmek ve değerlendirmek amacıyla tasarlanmıştır. Bu nedenle, belgelendirme sürecinin her aşamasında dikkatli olunması ve gerekli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Başvuru Aşaması
Belgelendirme sürecinin ilk adımı, başvuru aşamasıdır. Bu aşamada, adayların gerekli belgeleri tamamlamaları ve başvurularını ilgili belgelendirme kuruluşuna iletmeleri gerekmektedir. Başvuru süreci, genel olarak çevrimiçi olarak gerçekleştirilmekte olup, adayların kişisel bilgileri, eğitim geçmişi ve mesleki deneyimlerini içeren belgeleri sunmaları istenmektedir.
Adayların başvuru sürecinde dikkat etmeleri gereken hususlar arasında, gerekli belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanması bulunmaktadır. Ayrıca, başvuru sürecinin sona ermesinden sonra, belgelendirme kuruluşu tarafından yapılacak olan ön değerlendirme aşamasına hazırlıklı olmaları önemlidir. Bu aşamada, adayların yeterlilikleri hakkında ön bilgi edinilir ve gerekli yönlendirmeler yapılır.
Sınav ve Değerlendirme
Başvuru sürecinin ardından gelen aşama, sınav ve değerlendirme sürecidir. Bu aşama, adayların teorik bilgi ve pratik becerilerini ölçmek amacıyla gerçekleştirilir. Sınavlar, genellikle yazılı ve uygulamalı olarak iki aşamada yapılmaktadır. Yazılı sınavda, adayların mesleki bilgi düzeyleri test edilirken, uygulamalı sınavda ise pratik becerileri değerlendirilmektedir.
Sınavların ardından, değerlendirme süreci başlamaktadır. Değerlendirme, uzman değerlendiriciler tarafından yapılır ve adayların performansları objektif kriterlere göre ölçülür. Adayların başarılı olmaları durumunda, mesleki yeterlilik belgeleri verilir. Bu belgelerin geçerliliği ve tanınırlığı, daha önce bahsedilen akreditasyon süreçleri ile sağlanmaktadır.
Sonuç
Makine montajcısı seviye 4 belgelendirme süreci, teknik alanda kariyer hedefleyen bireyler için büyük bir fırsat sunmaktadır. Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak, iş bulma ve kariyer gelişimi açısından önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu belge, bireylerin yetkinliklerini kanıtlamalarına yardımcı olurken, aynı zamanda işverenler için de güvenilir bir iş gücü oluşturmaktadır.
Mesleki Gelişim Fırsatları
Makine montajcısı olarak çalışan bireyler, mesleki gelişim fırsatları sayesinde kariyerlerinde ilerleme kaydedebilirler. Sürekli eğitim, kurslar ve seminerler, bu alanda kendini geliştirmek isteyenler için önemli olanaklar sunmaktadır. Ayrıca, uluslararası sertifikalar almak, bireylerin sektördeki rekabet gücünü artıracak ve global çapta iş fırsatları yaratacaktır.
Çözüm Belgelendirme ile İletişim
Belgelendirme süreci hakkında bilgi almak ve destek almak isteyen bireyler, çözüm belgelendirme kuruluşları ile iletişime geçebilirler. Bu kuruluşlar, belgelendirme süreci ile ilgili tüm detayları sağlayarak bireylerin doğru kararlar almasına yardımcı olmaktadır. İlgili kuruluşlarla kurulan iletişim, belgelendirme sürecinin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesine olanak tanır.
SSS
Mesleki yeterlilik belgesi nedir?
Mesleki yeterlilik belgesi, bireylerin belirli bir mesleki alandaki bilgi, beceri ve yetkinliklerini belgeleyen resmi bir dokümandır.
Makine montajcısı seviye 4 belgesi ne işe yarar?
Bu belge, makine montajcılarının mesleki yeterliliklerini kanıtlamalarına yardımcı olur ve iş bulma olanaklarını artırır.
Belgelendirme süreci nasıl işler?
Belgelendirme süreci, başvuru, eğitim, sınav ve değerlendirme aşamalarından oluşur. Adaylar, bu aşamaları başarıyla geçerek belge alabilirler.
Adayların, belirli bir mesleki bilgi ve deneyime sahip olmaları, gerekli belgeleri tamamlamaları ve sınav süreçlerini başarıyla geçmeleri gerekmektedir.
Özet
Makine montajcısı seviye 4 için mesleki yeterlilik belgesi, modern sanayi dünyasında önemli bir gereklilik haline gelmiştir. Bu belge, bireylerin yetkinliklerini belgelendirerek kariyer gelişimlerini desteklemekte ve sektördeki rekabet avantajlarını artırmaktadır. Belgelendirme süreci, çeşitli aşamalardan oluşmakta olup, TÜRKAK ve MYK gibi kuruluşların katkıları ile güvenli bir şekilde yürütülmektedir. Bu süreç, bireylerin teknik bilgi ve pratik becerilerini geliştirirken, işverenler için de güvenilir bir iş gücü sağlamaktadır.
Facebook‘tan Çözüm Belgelendirme’yi takip ederek güncel faaliyetlerimizden haberdar olabilirsiniz.
Meslek Tanımı Makine Montajcısı (Seviye 3); iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini uygulayarak, çevre koruma ve kalite gerekliliklerine ve üretime ilişkin dokümanlara uygun olarak, çalışma yerinin düzenlenmesine katkı sağlayan, gerekli takım ve aparatlar ile montajı yapılacak ünite ve parçaları hazırlayan, makinenin ünite ve parçalarını kontrol altında ve aldığı talimatlarla sınırlı olarak birleştiren kişidir. Makine Montajcısı (Seviye 3), montaj süreci içerisinde yürüttüğü tüm faaliyetlerin doğru, zamanında ve öngörülen kalite seviyesinde yapılmasından, kullandığı araç gereçlerin bakımından ve verimli kullanılmasından sorumludur.
Çalışma Ortamı ve Koşulları Makine Montajcısı (Seviye 3) genellikle ayakta çalışır. Çalışma ortamının olumsuz koşulları arasında, soğuk-sıcak, gaz, toz, yağlı ortam, zorlamalı vücut pozisyonları, rahatsız edici seviyede ses yer almaktadır. Mesleğin icrası esnasında iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini gerektiren kaza ve yaralanma riskleri bulunmaktadır. Mesleğe yönelik olarak ortaya çıkabilecek risklerle kaynağında mücadele edilir ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyularak bu riskler bertaraf edilebilir. Risklerin tamamen ortadan kaldırılamadığı durumlarda ise işveren tarafından sağlanan uygun kişisel koruyucu donanım kullanılarak çalışılır.
Programının Amacı :
Bu yeterlilik Makine Montajcısı (Seviye 3) mesleğinin eğitim almış ve nitelik kazandırılmış kişiler tarafından yürütülmesi ve çalışmalarda kalitenin artırılması için;
Adayların sahip olması gereken nitelikleri, bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlamak,
Adayların, geçerli ve güvenilir bir belge ile mesleki yeterliliğini kanıtlamasına olanak vermek,
Eğitim sistemine, sınav ve belgelendirme kuruluşlarına referans ve kaynak oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır.
Belgelendirme Programı Kapsamı :
12UY0105-3/A1: İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre ve Kalite Yeterlilik Birimi 12UY0105-3/A2: İş Organizasyonu ve Montaj Ön Hazırlığı Yeterlilik Birimi 12UY0105-3/A3: Makine Montajı Yeterlilik Birimi
Yeterliliğe Kaynaklık Eden Standart:
12UMS0221-3 Makine Montajcısı (Seviye 3) Ulusal Meslek Standardı
Teorik Sınavlar:
Çoktan Seçmeli Sınav: A1 birimine yönelik teorik sınav Ek A1-2’de yer alan “Bilgiler” kontrol listesine göre gerçekleştirilir. Teorik sınavda adaylara en az 20 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav uygulanmalıdır. Çoktan seçmeli sorularla düzenlenmiş sınavda yanlış cevaplandırılan sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz. Sınavda adaylara her soru için ortalama bir dakika zaman verilir. Yazılı sınavda soruların en az % 60’ına doğru yanıt veren aday başarılı sayılır. Sınav soruları, bu birimde teorik sınav ile ölçülmesi öngörülen tüm bilgi ifadelerini (Ek A1-2) ölçmelidir
Performans Sınavı:
(P1) A2 birimine yönelik performansa dayalı sınav Ek A2-2’de yer alan “Beceriler ve Yetkinlikler” kontrol listesine göre gerçekleştirilir. Beceri ve yetkinlikler kontrol listesinde aday tarafından başarılması zorunlu kritik adımlar belirlenir. Adayın, performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari % 80 başarı göstermesi gerekir. Performansa dayalı sınav gerçek veya gerçeğine uygun olarak düzenlenmiş çalışma ortamında gerçekleştirilir. Beceri ve yetkinlik ifadelerinin (Ek A2-2) tamamı performansa dayalı sınav ile ölçülmelidir.
Başarısız olan adaylara ilave bir sınav hakkı daha tanınır.
Makine montajcısı: Mekanik bakım elemanı, makinelerin ısı ve titreşimlerini kontrol edip çalışma durumu hakkında fikir edinir. Anormal durumlarda yağ ve soğutma sıvısı kullanıp arızaları önler. Makinelerin parçalarını sökmek, tamir etmek, değiştirmek veya sökülen parçayı yerine takmak mekanik bakım elemanı için standart bir iştir.
Belge Yenileme:
5 yıllık geçerlilik süresinin sonunda belge sahibinin performansı, aşağıda tanımlanan yöntemlerden en az biri kullanılarak değerlendirmeye tabi tutulur; a) 5 yıl belge geçerlilik süresi süresi içerisinde toplamda en az iki yıl veya son altı ay boyunca ilgili alanda çalıştığını gösteren kayıtları (hizmet dökümü, referans yazısı/mektubu, sözleşme, fatura, portfolyo, vb.) sunmak. Yeterlilik kapsamında yer alan yeterlilik birimleri için tanımlanan performansa dayalı sınavlardan (P1) başarılı olmak. Bu şartlardan en az birini yerine getiren adayların belge geçerlilik süreleri 5 yıl daha uzatılır.
Çözüm Belgelendirme TÜRKAK tarafından akredite edilmiştir.
Makine Montajcısı (Seviye 3); iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini uygulayarak, çevre koruma ve kalite gerekliliklerine ve üretime ilişkin dokümanlara uygun olarak, çalışma yerinin düzenlenmesine katkı sağlayan, gerekli takım ve aparatlar ile montajı yapılacak ünite ve parçaları hazırlayan, makinenin ünite ve parçalarını kontrol altında ve aldığı talimatlarla sınırlı olarak birleştiren kişidir. Makine Montajcısı (Seviye 3), montaj süreci içerisinde yürüttüğü tüm faaliyetlerin doğru, zamanında ve öngörülen kalite seviyesinde yapılmasından, kullandığı araç gereçlerin bakımından ve verimli kullanılmasından sorumludur.
Çözüm Belgelendirme Mesleki yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluştur.
Sınav Ücreti : Belge ücretlerine www.cozumbelgelendirme.com.tr internet adresinden ulaşılabilir. Sınav ücreti; Çözüm Eğitim Öğretim Yayıncılık Danışmanlık Bilişim İletişim Ltd. Şti. hesabına yatırılmalıdır.
Şikâyet ve İtiraz hakkında ayrıntılı bilgilendirmeye; www.cozumbelgelendirme.com.tr web adresi üzerinden ulaşabilirsiniz. İtirazlar için zaman aşımı süresi 15 gündür.
Çözüm Belgelendirme; makine montajcısı seviye 3-4 yeterliliklerinde sınav ve belgelendirme yapmaya yetkili bir kuruluştur. YB-0090 Https://www.cozumbelgelendirme.com.tr
Gelişen sanayi ve üretim teknolojileri, her geçen gün daha karmaşık makinelerin hayatımıza girmesini sağlıyor. Bu makinelerin üretim hattına kazandırılması, sadece tasarım ve imalatla sınırlı değil; doğru bir şekilde kurulması ve montajının yapılması da en az üretim kadar kritik. İşte bu noktada, makine montajcıları devreye giriyor.
Makine Montajcısı Kimdir?
Makine montajcısı; sanayi makinelerinin parçalarını teknik resimlere ve montaj talimatlarına uygun olarak birleştiren, mekanik sistemlerin kurulumu, testi ve devreye alınması gibi süreçlerde aktif rol alan nitelikli iş gücüdür. Bu meslek, detaylara dikkat, teknik bilgi, el becerisi ve ekip çalışması gibi becerileri gerektirir.
Görev ve Sorumluluklar
Bir makine montajcısının başlıca görevleri şunlardır:
Teknik resimleri ve montaj şemalarını okuyarak parçaları doğru bir şekilde yerleştirmek,
Parçaların bağlantılarını yapmak (vida, kaynak, perçin vb.),
Mekanik sistemlerin çalışmasını test etmek ve ayarlarını yapmak,
Gerekli ise hidrolik, pnömatik veya elektrik bağlantılarını gerçekleştirmek,
İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymak.
Neden MYK Belgesi Gereklidir?
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından verilen belge, makine montajcısı olarak çalışacak kişilerin belirlenen ulusal standartlara uygun bilgi ve beceriye sahip olduğunu gösterir. Bu belge, hem işveren için güvence hem de çalışan için profesyonel bir kimlik niteliğindedir.
Makine montajcılığı alanında MYK belgesi almayı planlayan bireyler için önemli bir kurum da Çözüm Belgelendirme’dir. Çözüm Belgelendirme, makine montajcısı mesleğinde MYK tarafından yetkilendirilmiş bir belgelendirme kuruluşudur. Uzman değerlendiricileri ve tarafsız sınav süreçleriyle bireylerin yeterliliklerini ölçerek belgelendirme sürecini yürütür.
Çözüm Belgelendirme, sadece belge vermekle kalmaz; aynı zamanda adaylara sürece dair bilgilendirme ve yönlendirme sağlayarak mesleki gelişimlerine katkıda bulunur.
Sonuç: Sanayinin Temel Taşlarından Biri makine montajcılık işidir.